Current Affairs

Current Affair Quiz: 24 September 2017


1. Who is the present chief economic advisor of India?
a. Aravind Panagariya
b. Raghuram Rajan
c. Urjit Patel
d. Montek Singh Ahluwalia
Ans: a



2. What is the full form of SATH initiative launched by NITI Aayog?
a. Sustainable action transforming for the Human capital
b. Sustainable action transforming of Human capital
c. Sustainable action for transforming Human capital
d. Sustain action transforming Human capital
Ans: C. Sustainable action for transforming Human capital

3. Kudankulam nuclear reactor is located in
a. Rajasthan
b. Tamilnadu
c. Uttar Pradesh
d. Haryana
Ans: b
Kudankulam nuclear reactor is developed with the help of Russia

4. Which of the following state is not covered under DMIC project

a. Punjab
b. Haryana
c. Delhi
4. U.P
Ans: a

5. SBI launched India’s first bond index series for overseas investors in

a. Bombay stock exchange
b. London stock exchange
c. New York Stock exchange
d. Japan Exchange Group
Ans: b

6. Recent issue of Rohingya crisis is related to which country

a. China
b. Bhutan
C. Myanmar
d. North Korea
Ans: b

7. Which of the following state does not get benefit out of recently inaugurated Sardar Sarovar dam

a. Rajasthan
b. Gujarath
c. Maharashtra
d. Madhya Pradesh
e. All are benefited
Ans: e
Explanation: Sardar Sarovar dam is located in Gujarat on River Narmada. Though the construction of dam began in 1987 it completed in 2007 due to Narmada Bachao Andholan led by Medhapatkar.
Four Indian states, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan, receive water and electricity supplied from the dam

8. Bathukamma festival is related to which state

a. Andhra Pradesh
b. Tamilnadu
c. Telangana
d. Maharashtra
Ans: C

9. Angela Morkel won fourth time as chancellor for which country?

a. Spain
b. Germany
C. France
d. England
Ans: B

10. Number of countries present in United Nations General assembly

a. 190
b. 192
c. 193
d. 195
Ans: 193

Current Affair Quiz: 24 September 2017 Current Affair Quiz: 24 September 2017 Reviewed by Aman Bhatia on September 25, 2017 Rating: 5

No comments: